Stretcha – inte vetenskapligt bevisat?

Jag kom att tänka på något som hände för några år sen, något som förbryllade mig då men även nu. Jag kom att tänka på när vår gamla idrottslärare uppmanade oss elever att inte stretcha efter att ha tränat.

Varför inte det?
”Jo, därför det inte är vetenskapligt bevisat att det ska behövas efter träning”, sa han då.

Han som tränare/lärare borde väl ändå förstå att stretching är bra på många sätt även fast det kanske inte är ”vetenskapligt bevisat”. Dels så drar det ju ut muskeln när det tränats och dragit ihop sig, man slipper ju bli stel som en pinne, och så får man ju ett allmänt rörligare liv, speciellt som äldre är det ju superviktigt. Tycker jag i alla fall.

 

Jag googlade lite om det här innan jag skrev inlägget och läste detta (källa):

Stretching bidrar till en bra hållning och avspända muskler. Det ger bättre balans i kroppen som i sin tur ger bättre träningsresultat. Syftet med stretchingen efter träningen är även följande:
• Prestationshöjande – uppnå normal rörlighet, bibehålla rörligheten och ev. öka den något.
• Skadeförebyggande – undviker stelhet och minskar slaggprodukterna från muskeln (=mindre träningsvärk). Minskar risken för sträckningar och muskelbristningar.
• Snabbare återhämtning.
Stretchingen bör vara en del av träningen och innefatta de sista 5-10 minuterna av passet. En muskel som är förkort eller stel kan inte arbeta i hela sin längd vilket påverkar träningen negativt. Stretchingen ger musklerna större förutsättningar för att arbeta korrekt vilket i sin tur ger ökad styrka.

 

Jag förstår inte på vilket sätt det inte skulle vara vetenskapligt bevisat att när det är så mycket som talar för att det faktiskt är bra för kroppen. Men det som stör mig mest är själva faktumet att han säger det till elever som lyssnar , lär och tar efter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *